Založ si blog

Chmelárov čas ako premiér Nečas. Intelektuáli, ktorých správnosť ukáže až čas.

Dneska som si prečítal postreh p. Chmelára na pravde pravdivej s názvom: Dozrel čas na novú spoločenskú zmluvu. Viac: http://nazory.pravda.sk/dozrel-cas-na-novu-spolocensku-zmluvu-dho-/sk-nana.asp?c=A101230_090848_sk-nana_p12

V prvom rade skonštatujem, že p. Chmelár má o trochu viac rokov a logicky asi aj viac skúsenosti ako ja. Teoreticky by jeho pohľad na svet a Slovensko na základe jeho rokov a skúsenosti mal byť aj správnejší ako môj.

Ale….dovolím si polemizovať s niektorými názormi p. Chmelára.

A. Cieľom mojej polemiky je v dobrom prípadne posunúť veci dopredu a nie s niekým sa sporiť.

B. Moja doleuvedená reakcia vznikla tak, že som si sadol a napísal…nesedel som nad tým 3 dni a nešpekuloval, ako to napísať tak, aby som sa niekomu zapáčil alebo krajšie a komplikovanejšie (znie to potom tak  honosne) to naformuloval a pod…


ECH: Zoči-voči stupňujúcim sa nepokojom vo svete štát v dnešnej dobe neprežije, keď bude podávať svojim občanom nacionalizmus a etnocentrizmus ako morfium. Základom slovenskej štátnosti nie je a nemalo by byť samoúčelné vzývanie nezávislosti, ale rozvíjanie hodnôt, ktoré legitimizujú vlastnú identitu pred svetom. Naše najvýznamnejšie hodnoty sa formovali v tradíciách Slovenského národného povstania a Nežnej revolúcie.

VG:

1.      Aké nepokoje vo svete ? Tých niekoľko lokálnych vojen vo svete ? Tie vždy boli a/alebo budú. Ako sa Slovákov dotýka konflikt v Iraku ? Zdražie im benzín. Konflikt v Pobreží Slonoviny ? Zdražie im kakao. Inak sa ich to nijako netýka. Je im to šuma fuk. Tými konfliktami určite nie je ohrozená existencia štátu Slovensko ako takého.

2.      Slovenské národné povstanie – nuž tak tu by som sa dovolil pristaviť trošičku viac. Ja som SNP neprežil a p. ECH detto. Takže robí závery o SNP na základe sprostredkovaných informácii. A pri každom sprostredkovaní informácií dochádza k skresleniu. O SNP sa hovorí, že bolo fasa, lebo sme sa tým akože pridali k víťazom. A víťaz berie všetko. Ja osobne by som spätne radšej uvítal porážku Slovenska v 1945 ako spojenca Nemecka v štýle Fínska a mal 40 rokov samostatné neutrálne Slovensko, ako keď sme mali 40 rokov Slovensko v socialistickom Československu a ruskej zóne vplyvu. Ale to je história, ktorá sa vyvinula tak či tak, a úplne mimo nás. Odvolávať sa však v histórii Slovenska na SNP ako na najvýznamnejšiu hodnotu, nuž…. Ale chápem, že klišé je klišé atď..

3.      Nežná revolúcia. Detto. O čom sa bavíme ? Veď okrem bratislavskej päťky, ktorá brojila proti režimu, tak drvivá väčšina Slovákov bola (s)pokojná. Keby sa geopolitická situácia nevyvinula tak ako sa vyvinula, komunisti sa nerozhodli transformovať svoju ideologickú moc do moci získania kapitálu, tak žijeme asi stále v ČSSR.

ECH: Povstanie ukovalo našu hrdosť a dôstojnosť, našu humanistickú vieru, že oddanosť slobode je vzácnejšia ako oddanosť štátu, že národ, ktorý sa postaví na odpor neznesiteľnému útlaku, možno poraziť vojensky, ale nemožno ho zničiť historicky. Najväčšia sila Povstania nespočíva v jeho dramatických príbehoch, ale v odvahe odolať sugestívnej kapitulantskej argumentácii a pochopiť, že faktická porážka nemusí byť porážkou mravnou a že mravné víťazstvo sa môže neskôr obrátiť na víťazstvo faktické, kým mravná porážka nikdy.

VG:

1.      Ty vole. Tie slovné zvraty Chmelárove. Veď nad tým musel sedieť hodiny. Tak vznešene to napísal. Skoro ako keď som čítal knihu profesora na VŠ. 5x som ju musel prečítať, aby som to pochopil a aj tak som to pochopil inak ako profesor. Nuž o mravnom víťazstve by nám vedel hovoriť napríklad Palach. Z neba sa pozerá, že po štyridsiatich rokov od jeho upálenia má tabuľu. Je mravný víťaz. Zburcoval národ ? Raz v 1969 na jeho pohrebe boli nejaké nepokoje a tým hasla fajka.

ECH: Na druhej strane Nežná revolúcia má v sebe zakódované tri heslá, ktoré treba očistiť od subjektívnych spomienok jej účastníkov a vytesať ich zlatými písmenami do našej historickej pamäti: toleranciu, nenásilie a demokraciu.

VG:

1.      Zlaté písmená…nuž silná káva na to, že dnes spätne asi všetci vieme o čom bola revolúcia: transformácia aktív štátu do súkromných rúk (slovenských kapitalistov alebo imperialistických kapitalistov). A nové trhy pre výrobky zo zadlženého Západu. Ale aj ja som bol vtedy p. Chmelár naivný. Problém je, ak naivita zostáva, a ešte väčší, ak sa niekto štylizuje do polohy toho, kto rozhoduje čo je a nie je morálne.

ECH: Slovenská republika sa od svojho vzniku zmieta v studenej občianskej vojne. Už dávno nie je podstatné, kto bol a kto nebol za rozdelenie Československa. Dnes je dôležité pochopiť, že takto hlboko rozpoltená spoločnosť nemôže dlhodobo a systematicky budovať štát.

VG:

1.      Aká studená občianska vojna ? Na Slovensku je absolútny pokoj a pohoda. Choďte sa pozrieť do nákupných centier p. Chmelár. Slováci žijú a žujú krásny konzumný život, plný mamonu, stihománie za evrami, kupovania vecí na leasing a úver a žrania jogurtov a kureniec plných éčiek. Skoro všetci sú spokojní a ešte spokojnejší sú tí, ktorí sa stali dobrovoľnými ekonomickými otrokmi a zobrali si hypotekárny úver na 30 rokov, aby si mohli kúpiť šitový byt v Blave. Teplá občianska vojna je niekde v Afrike a nie studená občianska vojna na Slovensku.

ECH: Preto dozrel čas na novú spoločenskú zmluvu. Vhodnou inšpiráciou nám môže byť Island, ktorý si začal vytvárať ústavu zdola, demokraticky, zapojením širokých vrstiev obyvateľstva. Aj my potrebujeme verejnú diskusiu o novej ústave.

VG:

1. Najviac ma však z vedeckých myšlienok p. Chmelára zaujal ten Island. Island bola ešte pred 3 rokmi štatisticky jedna z „najbohatších“ krajín na svete. Robili podvody, tak ako robia veľké podvody skoro všetci vplyvní na Západe a aj na Východe (počnúc bankami a končiac afroameričanom), tak skrachovali. No a čo ? Stalo sa niečo bežnému človeku na Islande ? Boli ste tam ? Nuž áno, stalo sa mu. Mal dva domy a tri autá. A dneska má len jeden dom a jedno auto. Ale poviem Vám p. Chmelár, píšete veľmo vznešene. Taký bežný čitateľ pravdy pravdivej ako som ja, som to musel prečítať 3x a aj tak som sa chytal len na slová SNP, Nežná revolúcia a Island.


A úplne na záver. Na Islande vyhrali teraz, keď sú akože v „sračkách“ komici.

http://hnonline.sk/svet/c1-44613230-potapajuci-sa-island-stavil-na-humoristu

Normálne komici, humoristi, ktorí išli do politiky a ukázali ľuďom pravdu, že celá politika je to len divadlo a fun.

U nás sa však politici tvária seriózne a doma v straníckych centrálach sa smejú akú majú zábavu zo Slovákov.

Takže na Slovensku začne byť „lepšie“, až keď najprv pôjdeme do sračiek a potom prídu politici, ktorí aspoň nehrajú divadlo a hovoria pravdu. A keď ho náhodou hrajú, tak povedia: „Sme humoristi, dámy a páni, hráme divadlo.!“ Je to fér a nie je to podvod.

Intelektuálne reči veci nepomôžu. Buď revolúcia, alebo si počkáme na krach systému, alebo partokraciu zničíme evolučne demokraticky.

Vymazané blogy

25.01.2012

Vymazané blogy Áno bratia a sestry v Kristu na Slovensku. Ozývam sa ku Vám po dlhej predlhej dobe na mediálnom nosiči pravdy nepravdivej farizejskej nie preto, že chcem, ale preto, že musím. Lebo pravdu vždy treba hovoriť aj keď Farizeji a Judáši (Fajovia) Vám napriek a naprieky robiť budú. Po upozornení od fanúšikov mojich som sa pozrel na môj blog pravdy, kde som publikoval [...]

Košický diamant žije a prežije

26.02.2011

aj nepriazeň pravdy, nepriateľov pravdy a iných Farizejov a Judášov. Ocitli sme sa na blackliste pravdy ako ste si už (ne) priatelia KassaDiamondu určite všimli. Je tomu už temer mesiac. Aby sme Vám priatelia pravdy pravdiví a aj iní teda objasnili, že čo, prečo, načo, začo a aj na základe Vašich dopytov, že prečo to tak skončilo, tak uverejňujeme tento blok atak a ako [...]

Pet fľaškou KassaDiamondu nie na porsche ale s Phil Collinsom

30.01.2011

Áno priatelia, košický diamant aj v časoch zimy a nepriazni počasia robí na Slovensku neobvyklé veci. btw. vo Švajčiarsku je to bežné. Dneska uplynulo 60 rokov od úmrtia Ferdinanda Porsche a zároveň tiež 60 rokov od narodenia Phila Collinsa. Tieto dve udalosti presvedčili wodcu, aby sme ho presvedčili a povozili sa všetci priatelia pravdy na wodcovom kabriolete, zababušení, [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

vladimirgurtler

o práve a spravodlivosti, ekonomickej kríze, budúcnosti ľudstva, a o iných obyčajných neobyčajných veciach, či ľuďoch. V predvečer 7.septembra 2010 bola podpísaním DEKLARÁCIE pre nové KOŠICE založená platforma nezávislých občanov 7statočných a stal som sa jej hovorcom. Ako nezávislý kandidát za 7statočných som bol Košičanmi v komunálnych voľbách dňa 27. novembra 2010 zvolený za poslanca miestneho zastupiteľstva mestskej časti Košice - Sever. 7statocnych.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 147
Celková čítanosť: 491793x
Priemerná čítanosť článkov: 3346x

Autor blogu

Odkazy